Felix Historia

Här kommer berättelsen om hur Felix DF kom till. Den är skriven av Jan "Fonsa" Fonselius efter att han har träffat på gamla vänner på Peder Ljungstedts 50 års kalas.


I helgen avnjöt jag ytterligare ett eminent 50-årskalas, det är ju vi 56or som fyller i år. Denna gång vad det Peder Ljungstedt fd Johansson som fyllde och jag anar att de flesta inte vet vem denna ungdom är. Säkert då ej heller herrarna Bengt Pettersson, Stefan Hansson, Hans Ås och Rune Duner, vilka också deltog i kalaset. Så här var det i alla fall. I början av sjuttitalet (ja, stenåldern) spelade Chalmers DK UV Polo med träningar i Valhallabadet. På Polhemsgymnasiet gick Stefan Hansson tillsammans med ovan nämnda herrar och de tyckte sporten verkade intressant. I stället för att ta den enkla vägen och ansluta sig till en existerande klubb beslöt nämnde Stefan Hansson att starta en dyksektion inom elevföreningen. Som alla goda göteborgare vet heter Polhems elevförening Felix och dykföreningen blev således Felix DS där DS stod för dyksektion. Herrarna Hans Ås, Peder m.fl. utsågs sedan helt sonika att delta i styrelsen, vare sig de ville eller inte.


Problemen hopade sig dock snabbt. Felix DS stadgar tillät inte medlemmar som inte var med i elevföreningen och således kunde man inte ha spelare som inte gick på Polhem. Helt sonika bildades då Felix DF som undersektion till Felix DS. Detta arbete leddes av Rune Duner och genom det som numera kallas kreativ bokföring överfördes Felix DS tillgångar så småningom till Felix DF, och därmed var vår klubb bildad.

Spelmässigt gick det dock sämre. Efter ett antal träningar dristade sig Stefan att fråga Chalmers om en träningsmatch men det resultatet är det ingen som vill minnas. Allt detta var dock före min tid. Själv gick jag på Majornas Gymnasium och kom med väsentligt senare. Jag gjorde min första träning 1975 och blev inte medlem förrän 1976. Sporten hette då UV Polo och man var fyra spelare i vattnet och byten tilläts bara vid avblåsningar. Bollen var större och målen mindre så det var mera taktik och mindre närkontakt. I Tyskland spelade man med åtta spelare i vattnet och inför säsongen 77/78 lyckades förbunden ena sig om gemensamma regler med sex man i vattnet och det nya namnet UV Rugby.


Rent spelmässigt gjorde dock Felix DF en del framsteg. Chalmers var fortfarande meningslösa att spela mot men vi lyckades med konststycket att vinna division II Västra säsongen 76/77 och gick därmed till kval till Div I våren 77. Kvalet spelades ända borta i Anderstorp och Chalmers målvakt, Ove Eriksson lyckönskade oss inför avfärd och meddelade att vi skulle vara glada om vi lyckades göra ett enda mål på de tre matcher vi skulle spela. Vår målskillnad efter 3 spelade matcher var mycket riktigt 39 - 1 men det var vi (jag) som släppte in ett mål. Laget bestod av Peter Carlsen, Michael Carlsson, Rune Dunér, Lars Lindwall, Jan Fonselius, Bengt Pettersson, Göran B Swenson. Därmed var ett gäng mycket glada amatörer plötsligt kvalificerade till spel i Div I Södra och vi hade bortamatcher ändra borta i Linköping. Hur det sedan gick är en helt annan historia och denna lovar jag att återkomma med vid ett senare tillfälle.